Główna » Rodzinne gotowanie – nasze ulubione książki kucharskie dla dzieci i dorosłych

Rodzinne gotowanie – nasze ulubione książki kucharskie dla dzieci i dorosłych

by Karo

Mały zielony las Pana Pinga, jedwabiście gładki hummus prosto z Jerozolimy, aromatyczne placindy od ukraińskiej Mamuszki. Książki kucharskie dla dzieci i dorosłych to nie tylko podróż przez różne kultury i lekcja geografii, biologii i matematyki w jednym. Rodzinne gotowanie to przede wszystkim świetna zabawa! I to nie tylko dla dzieci.

Uwielbiamy dobrze i smacznie zjeść. Uwielbiamy też jeść zdrowo. Jak więc połączyć te dwie, z pozoru wykluczające się, rzeczy? Odpowiedź jest banalnie prosta – gotować w domu. I to całą rodziną. Dzięki temu mamy pewność, z jakich składników przygotowujemy nasze jedzenie, a z drugiej – pokazujemy dzieciom, że gotowanie (i jedzenie) to wielka frajda. Dodatkowo, frajda ucząca samodzielności, rozwijająca małą motorykę. Nauka kultury jedzenia, otwarcie się na nowe smaki, zapachy i faktury. Jednym słowem, samo dobro.

Jasne, że na początku trzeba będzie dużo zamieszania, chaosu i mąki rozniesionej po całym domu. Fakt, trzeba się na to przygotować :). Powiem Wam jednak, że efekt końcowy warty jest tego całego bałaganu.

Nasze dzieciaki uwielbiają gotować! A książki kucharskie dla dzieci bardzo nam w tym pomagają :)

Zebrałam 15 naszych ulubionych książek kucharskich dla dzieci i dorosłych, z których gotujemy na co dzień. Jedne książki są z nami od kilku lat, inne kupiliśmy niedawno. Łączy je jednak jedno – przepisy są z reguły banalnie proste a dania, które robimy na ich podstawie przepyszne. Mam nadzieję, że lista Wam się przyda.

❤ ❤ ❤

Książki kucharskie dla dzieci – nasza mała kolekcja

Im dłużej się nad tym zastanawiam, tym coraz bardziej dochodzę do wniosku, że podział na książki kucharskie dla dzieci i te dla dorosłych jest czysto umowny i w dużej mierze, zupełnie niepotrzebny. Nigdy nie gotowaliśmy dla dzieci osobnych posiłków. Kiedy urodziła się Marianka, naszą dietę dostosowaliśmy do jej potrzeb – ograniczyliśmy sól, wybieraliśmy nieprzetworzone produkty. Wtedy odkryliśmy metodę BLW (baby lead weaning), zgodnie z którą to dziecko samo wybiera produkty, które chce zjeść. My je tylko sprytnie mu podsuwamy. Od 6 lat konsekwentnie tę metodę stosujemy, dzięki czemu nasze dzieci jedzą bardzo różnorodnie a my nie spędzamy w kuchni zbyt dużej ilości czasu.

Przy ulicy Ogrodowej 10. Rodzinne przepisy z czterech stron świata

Książka idealna, bo poza pięknymi ilustracjami i super łatwymi przepisami, mamy tu coś jeszcze. Są nimi wielokulturowość i różnorodność. Przy ulicy Ogrodowej mieszka 10 osób z różnych stron świata. Łączy je jedno – miłość do jedzenia i dzielenie się tą miłością z sąsiadami. Każda z osób mieszkających w kamienicy przygotowuje ulubioną potrawę ze swojego kraju, by na koniec podzielić się nimi przy wspólnym stole na podwórku. Nasze dzieci uwielbiają robić dania z tych przepisów – są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też bajecznie proste.

Wielkie gotowanie na ulicy Czereśniowej. Przepisy na cztery pory roku

Jeśli Wasze dzieci uwielbiają serię wydawnictwa Dwie Siostry o ulicy Czereśniowej, na pewno spodoba im się Wielkie Gotowanie. To nie tylko ponad 50 łatwych przepisów, ale też mnóstwo propozycji związanych z całą kulturą jedzenia. Ciekawostki o przyprawach, pomysły na różnego rodzaju aktywności i eksperymenty (spróbujcie ten z rabarbarem i zębami!), czy fajne propozycje spędzenia czasu razem z dziećmi.

Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych

Jeśli Wasze dzieci na widok szpinaku robią ble a sama myśl o soku z buraka przyprawia ich o palpitacje, to koniecznie musicie przeczytać tę książkę. Przepisy Idy Kulawik to smakowite i zdrowe dania, prawdziwa bomba witaminowa i eksplozja składników odżywczych. Co ciekawe, są to dania 100% wegańskie – myślę, że dla wielu osób będzie to niesamowite odkrycie, jak dużo przepysznych rzeczy można wyczarować bez dodatku masła, jajek czy mięsa.

Dla najmniejszych smakoszy: Bobas lubi wybór + Alaantkowe BLW Rośniemy

Od tych dwóch pozycji powinniśmy zacząć, jeśli mamy w domu maluszki. Bobas lubi wybór wydawnictwa Mamania to bardzo, bardzo proste przepisy na zdrowe dania dla niemowlaków 6 m+, które dopiero zaczynają poznawać nowe smaki. Z kolei Alaantkowe BLW – Rośniemy (wydane także przez Mamanię) to propozycja dla nieco starszych dzieci (na moje oko roczniaki już się łapią :). Obie książki to taka nasza podstawa w przyrządzaniu potraw dla dzieciaków i dla całej naszej rodziny. Co ważne, wszystkie przepisy mają bardzo przydatne oznaczenia (np. bez nabiału, bez glutenu, wege, itd.), dzięki czemu można szybko dostosować potrawę adekwatnie do naszych potrzeb.

❤❤❤

Nasze ulubione książki kucharskie (dla dorosłych)

Jeśli jeszcze nie zakochaliście się w książkach, o których pisałam wyżej, to gwarantuję, że teraz przepadniecie :). Ja mogłabym kartkować te moje książki w nieskończoność. Uwielbiam oprawę graficzną, zapachu i smaki potraw, które wyczarowujemy w kuchni na bazie przepisów. Zawsze mam je pod ręką. I zawsze gotowanie z przepisów w nich zamieszczonych jest w stanie skutecznie poprawić mi humor. Zawsze! :)

Wielka uczta. Proste przepisy wegetariańskie z mojej leśnej chatki

Zdecydowanie mój faworyt! Mam ją od kilku lat, sięgam po nią często. Każdy przepis to strzał w dziesiątkę – od pomysłów na wegetariańskie drugie dania, przez desery a na leśnych aromatycznych drinkach kończąc. No i te akwarelkowe ilustracje… BAJKA! Autorka książki, twórczyni bloga The Forest Feast, nie tylko sama wymyśla potrawy, ale też sama je fotografuje i ilustruje akwarelami. A wszystko to robi ze swojego domu w samym środku kalifornijskiego lasu pod San Francisco… U mnie już wyobraźnia zaczyna pracować :).

Zdecydowanie moja ulubiona książka kucharska ever – Wielka Uczta Erin Gleeson

Mamuszka. Od Lwowa do Baku ponad 100 przepisów

Jedliście kiedyś placindy? Wiecie, jak smakuje pieczona pigwa albo dżem ze skórki arbuza? Kisiliście pomidory? Jeśli nie, to polecam Wam Mamuszkę – tradycyjne ukraińskie przepisy od Lwowa do Baku zebrane przez Olię Hercules. Ta pięknie wydana książka to nasze absolutne odkrycie. Często jest przecież tak, że zachwycamy się smakami Dalekiego Wschodu albo kuchnią południowoamerykańską, a zupełnie nie zauważamy tego, co mamy za miedzą. Mamuszka jest tego najlepszym przykładem.

Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą

Co z reguły jecie na śniadanie? Jeśli kanapkę z serem albo płatki z mlekiem, to po przeczytaniu tej książki na pewno zmienicie swoje przyzwyczajenia. Małgosia Minta pięknie pokazuje, że wystarczy 10-15 minut, by wyczarować na śniadanie prawdziwe cuda. Owsianka na mleku kokosowym, kuskus z bakaliami czy kanapka z fetą, bobem i miętą to naprawdę nic trudnego a jednak samemu ciężko na to wpaść (zwłaszcza rano). Dodatkowo, to właśnie dzięki tej książce przestałam się bać drożdżowego – przepis na bułeczki z cynamonem, muffinki z malinami czy focaccię z rozmarynem znam już niemal na pamięć. A dzieci je uwielbiają!

Jerozolima

Nasza Biblia kuchni Bliskiego Wschodu. Ta gruba książka to nie tylko przepisy. To (tak jak w przypadku Przy ul. Ogrodowej 10) przepiękna opowieść o różnorodności, złożoności świata i przyjaźni mimo dzielących różnic (a może właśnie dzięki nim?). Jerozolimę napisało dwóch londyńskich szefów kuchni pochodzących z Jerozolimy, jednak z dwóch różnych jej części. Sami Tamimi wychował się w muzułmańskiej wschodniej części miasta, Yotam Ottolenghi w żydowskiej zachodniej. Dzięki temu, Jerozlima to kwintesencja tygla kulturowego, prawdziwa eksplozja smaków, zapachów i ogromnej przyjemności z gotowania. Uwielbiamy tę książkę, gotujemy z niej bardzo często. A dania przyrządzone na podstawie przepisów z Jerozolimy smakują rzeczywiście tak, jak je pamiętamy z tego właśnie miasta (koniecznie spróbujcie szakszuki, hummusu czy koft z jagnięciny- nie mają sobie równych!).

❤❤❤

Na deser – nasza słodka triada

Alfabet ciast Ciasta, ciastka i takie tamMoje wypieki z czekoladą

I creme de la creme – słodkości. Mimo że niezdrowe, tuczące i w ogóle wydawać by się mogło, zupełnie niepotrzebne…. to przecież nie można tak całkiem bez nich żyć! Alfabet ciast Zosi Różyckiej to jedna z piękniejszych i smaczniejszych książek kucharskich, jakie znam. Pyszne przepisy, piękna kaligrafia autorki i ciasta, które wychodzą zawsze (obłędny sernik sezamkowy!). Z kolei Ciasta, ciasta i takie tam Agaty Królak, jednej z moich ulubionych graficzek, to wielki, nostalgiczny powrót do magii dzieciństwa – kruszonki z jabłkami, murzynka, sernika na zimno i ciasta o wdzięcznej nazwie „palce lizać”. Przepisy na słodkości dopełniają Moje wypieki z czekoladą Doroty Świątkowskiej, autorki bloga o tej samej nazwie. Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na czekoladę, to lepiej trafić nie mogliście.

Nasi słodcy ulubieńcy ❤

Z jakich jeszcze książek kucharskich korzystamy?

  • Rodzinna kuchnia Lidla – ulubiona książka naszego Jasia. Prosto, smacznie i dużo kolorowych zdjęć, które Jasio uwielbia oglądać, proponując coraz to nowe przepisy z tej książki.
  • Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców, Wydawnictwo Egmont – ponad 70 przepisów na smaczne i nieskomplikowane dania dla maluszków. Jeśli totalnie nie masz pomysłu, co podać dziecku, tu na pewno znajdziesz inspirację.
  • Jedzenie gotowe, IKEA – coś dla fanów Skandynawii. Dużo mega prostych przepisów na dania kuchni szwedzkiej. Mimo że składniki w przepisach oparte są w dużej mierze o produkty, które można kupić w IKEI :), to według mnie wcale tej książki nie dyskwalifikuje. Powiedziałabym, że nawet wprost przeciwnie :). Polujcie na OLX bo w sklepie już jej nie dostaniecie.
  • Roślinna kuchnia polska, wyd. Dwie Siostry – nasza najnowsza książka kucharska w kolekcji. Przepięknie wydana opowieść o polskiej kuchni w wersji wegańskiej Idy Kulawik (tej od Weganbandy). Jeśli nie wyobrażacie sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schaboszczaka, ale nie chcecie jeść mięsa, to w tej książce-albumie, powinniście znaleźć rozwiązanie. Fascynująca lektura!

Uff… to już chyba wszystko. Trochę się nam tych książek kucharskich dla dzieci i dorosłych nazbierało. Nic dziwnego – uwielbiamy gotować i uwielbiamy dobrze zjeść. No i kochamy odkrywać inne kultury od kuchni.

A Wy? Macie swoje ulubione smaki? Skąd czerpiecie inspiracje?

Inne wpisy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.