Jak wygląda biznes blogowy i cukierniczy od kuchni? Czy to prawda, że to praca 24/7 i to przez cały rok? Jak to wszystko pogodzić z byciem mamą, czasem dla siebie i przyjaciół? Zapraszam na fascynującą rozmowę z Natalią Sitarską, twóczynią jednego z najbardziej popularnych blogów podróżniczo-kulinarnych w Polsce, Tasteaway.pl i współwłaścielką DESEO Patisserie & Chocolaterie, luksusowej warszawskiej cukierni, która z miesiąca na miesiąc rozrasta się coraz bardziej, dając pracę kilkudziesięciu osobom w całej Polsce.
Chyba nie ma osoby, która choć raz nie słyszałaby o blogu Tasteaway. Ten jeden z najpopularniejszych blogów podróżniczo-kulinarnych, prowadzony jest od ponad 10 lat przez Natalię Sitarską, która razem ze swoim meżem Łukaszem Smolińskim i dwójką dzieci, Maksem i Jagodą podróżują po całym świecie, dzieląc się swoimi odkryciami na blogu i w mediach społecznościowych. Ale nie o podróżach i blogowaniu jest nasza rozmowa (choć oczywiście tych wątków nie zabrakło).
★
O tym przeczytasz
Tasteaway a potem DESEO – kiedy pasja zaczyna być pracą
Podczas jednej z takich podróży Natalia z Łukaszem wpadli na pomysł założenia zupełnie wyjątkowego w Polsce konceptu gastronomicznego, którego w zasadzie wtedy w Polsce nie było. Konceptu, który przez ostatnie kilka lat rozrósł się w całkiem dużą firmę, zatrudniającą kilkadziesiąt osób w kilku miastach w Polsce.
I pomyślałam sobie, że właśnie o tym chciałabym zrobić z Natalią rozmowę. O kulisach, o tym wszystkim, czego często nie ma ani na Instagramie, ani na blogu. O to, jak to wszystko tak naprawdę wygląda od kuchni. O pracy, godzeniu różnych ról, o czasie tylko dla siebie. Bo to właśnie wydaje mi się najciekawsze.
★
O co pytałam Natalię Sitarską?
- Rozmawiałyśmy przede wszystkim o tym, jak tak naprawdę wygląda biznes blogowy i cukierniczy od kuchni, ile pracy, czasu i wysiłku to wszystko wymaga, z czego zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy, marząc o własnym biznesie
- Podpytywałam o początki, zarówno blogowe, jak i firmowe, w którym momencie pasja przerodziła się pracę przynoszącą zyski i jaka droga do tego prowadziła
- Natalia mówiła także o trudnych momentach, z którymi musieli się mierzyć i jakie wnioski z tego wyciągnęli
- Pytałam także o to, czy poza prowadzeniem firmy, pisaniem bloga, pisaniem i wydawaniem książek, ebooków, recenzowaniu kolejnych kulinarnych miejscówek, tworzeniem treści do social mediów i byciem w niemal nieustannej podróży (1/3 roku poza Polską) razem z dwójką dzieci (i jeszcze pisaniem o nich na bieżąco), Natalia znajduje czas dla siebie i jakie ma na to patenty
- O to, czy współnie z Łukaszem mają taki biznesowy horyzont, do którego dążą, czy ciągle gonią za marzeniami
★
Posłuchaj rozmowy z Natalią Sitarską z bloga Tasteaway, współwłaścielką DESEO
★
Podcastu można też słuchać na innych platformach:
Koniecznie daj znać, jak posłuchasz tego podcastu – niech dobre rzeczy idą w świat!
★